Wegens succes herhaald!
Na de prachtige eerste studentenuitgave van het tijdschrift Mediaforum, brengt de redactie ook dit jaar een tweede studenten aflevering uit.
Ben je een gevorderde (of een net afgestudeerde) student aan een Nederlandse universiteit (master of eind bachelor) en ben je geïnteresseerd in het media- en informatierecht? Dan nodigen wij je hierbij van harte uit om een bijdrage te leveren aan de tweede studentenuitgave van het tijdschrift Mediaforum.
Enkele voorbeelden van onderwerpen die binnen de thematiek van de uitgave vallen, zijn:
- de vrijheid van meningsuiting online;
- het reguleren van (massa)media (incl. de European Media Freedom Act);
- de verantwoordelijkheden van nieuwe actoren in het publieke debat;
- de verspreiding van desinformatie;
- nieuwe Europese internetregulering zoals de Digital Services Act;
- journalistieke vrijheden, SLAPPs, enz.
Andere invalshoeken kunnen vanzelfsprekend ook mooie artikelen opleveren. Zie hier de bijdragen uit de vorige editie.
Bijdragen mogen de vorm hebben van een herschreven paper of scriptie, maar je mag er ook voor kiezen een artikel speciaal voor de studenteneditie van Mediaforum te schrijven. We verwelkomen bijdragen van verschillende aard: er is ruimte voor theoretisch-wetenschappelijke bijdragen, praktijk-georiënteerde artikelen en diepgravende jurisprudentie-analyses. Ook media-, communicatie- of informatierecht studeren is geen vereiste, zolang het onderwerp maar binnen dat thema past. De papers dienen in het Nederlands geschreven te zijn.
Het doel van deze studenteneditie is om studenten die gefascineerd zijn door juridische vraagstukken op het snijvlak van media en recht de kans te bieden daarover te publiceren. Tijdens het schrijfproces worden studenten begeleid en krijgen ze gerichte feedback van academici en/of juristen uit de praktijk, die ze helpen hun paper, scriptie of voorstel om te schrijven naar een wetenschappelijk artikel van formaat.
Aanmeldingsprocedure
Geïnteresseerd? Stuur dan een abstract en een (beknopte) inhoudsopgave of outline van je beoogde artikel naar mediaforum.student@gmail.com.
Deadline: maandag 10 juni a.s. om 10:00.
Zorg dat je aanmelding de volgende zaken bevat:
- Je volledige naam.
- E-mailadres (dit wordt vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld).
- Naam universiteit, afstudeerdiscipline en (verwachte) datum van afstuderen.
- Een abstract van +- 500 woorden (max. 1 pagina), met daarbij een inhoudsopgave of outline van het paper én een (concept)bibliografie.
- (Indien van toepassing) De paper/scriptie waarop het artikel is gebaseerd.
- Moet de paper of scriptie nog geschreven worden, stuur dan het liefst een ander geschreven stuk als voorbeeld mee.
Verdere procedure
De potentiële artikelen worden geselecteerd op de originaliteit van het onderwerp, de maatschappelijke relevantie van de behandelde materie, de kwaliteit van de ingestuurde samenvatting en inhoudsopgave, en de mate waarin de onderzoeksvraag die centraal staat in het beoogde artikel een leemte in mediarechtelijke literatuur poogt op te vullen.
Als je voorstel geselecteerd wordt, ontvang je bericht van de redactie met het verzoek om een uitgewerkte conceptversie (maximaal aantal woorden: 3.500 woorden, incl. voetnoten) van je artikel op te sturen, waarna een uitgebreide feedbackronde (peer-review) volgt. Je ontvangt dan nadere instructies over de vereisten aan het artikel. De redactie is tevens van zins een conferentie te organiseren ter gelegenheid van de lancering van de (online) uitgave. De auteurs van de gepubliceerde artikelen zullen worden uitgenodigd om hun onderzoek te presenteren tijdens de conferentie.
Over Mediaforum
Mediaforum is een tijdschrift voor media- en communicatierecht. Het tijdschrift wordt in opdracht van de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC) uitgegeven door uitgeverij deLex en verschijnt zes maal per jaar. Zowel het tijdschrift Mediaforum als de VMC stelt zich ten doel juridische vraagstukken op het gebied van de massamedia en telecommunicatie te bestuderen, en hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan het debat over de vrijheid van meningsuiting en informatievrijheid.