Vrijdagmiddag 29 november 2019, 14.30-17.00 uur (inloop 14.00 uur)
NautaDutilh, Beethovenstraat 400, 1082 PR, Amsterdam
De technologische revolutie zet nog altijd door. Tal van industrieën worden erdoor getransformeerd en bestaande structuren worden op hun kop gezet. De disruptie die dat creëert leidde er de afgelopen jaren toe dat de vormgeving van het mededingingsbeleid en van de communicatie- en mediaregulering hoog op de agenda van de Europese Commissie stond. Nu de nieuwe Europese Commissie aan het begin staat van een nieuw mandaat van vijf jaar blikken we tijdens de studiemiddag terug en vooruit op de ontwikkelingen in Brussel. We onderzoeken ook hoe de Nederlandse overheid die ontwikkelingen vormt, en waarom.
Bestuurslid Jolize Lautenbach (NautaDutilh) zit de bijeenkomt voor. De volgende experts zullen ons vertellen wat de redenen zijn om disruptors te reguleren, en welke initiatieven daarvoor zijn genomen of worden overwogen:
⦁ Joost Poort, universitair hoofddocent bij het IViR en mede door zijn multidisciplinaire onderzoeken een toonaangevend econoom, zal een inleidende schets geven over de politieke aandacht en wetenschappelijke inzichten die bijdragen aan de toenemende regulering van disruptors en nieuwe digitale diensten;
⦁ Willem Verschoor, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zal uitleggen wat er in de recent aangenomen platform-to-business verordening wordt geregeld, en waarom. Als onderhandelaar namens Nederland voor deze verordening heeft hij daar een unieke visie op. Daarnaast zal hij vertellen wat de Nederlandse overheid verder nog probeert te bereiken in de regulering van zogenaamde ‘gatekeepers’, en waarom.
⦁ Bart Noé, coördinerend adviseur bij de Autoriteit Consument en Markt, zal ons vertellen over hun activiteiten op het gebied van de digitale economie, zoals het onderzoek naar app stores, en welke prioriteiten zij voor de komende jaren verwacht bij andere toezichthouders binnen de EU en in Brussel.
De studiemiddag begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel.
Voor deze VMC Studiemiddag zijn ook de leden van de Vereniging voor Mededingingsrecht uitgenodigd.
Aanmelding kan per email: vmc-studiemiddag@xs4all.nl
Toegang is voor VMC- en VvM-leden gratis. Niet-leden betalen € 20,=.
Indien u advocaat bent krijgt u ter plekke een deelname-certificaat om de gevolgde Studiemiddag voor twee opleidingspunten te kunnen opgeven bij de NOvA.
Voorafgaand aan het inhoudelijk programma vindt om 14.15 een algemene ledenvergadering plaats.